Το κόκκινο πιπέρι ή αλλιώς πάπρικα είναι το αλεσμένο περικάρπιο του φυτού με την λατινική ονομασία capsicum annum. Το φυτό φθάνει τα 60 εκ. ύψος, έχει πλατειά φύλλα, κίτρινα άνθη και μακρόστενο καρπό κόκκινου χρώματος και μήκους περίπου 10 εκ. Οι καρποί αυτοί αποξηραίνονται και αλέθονται δίνοντας το κόκκινο πιπερι.
Κόκκινο πιπέρι καυτερό ή Capsicum annum. Είναι το γνωστό τσίλι, αλεσμένη καυτερή πιπεριά σε σκόνη. Η καταγωγή του είναι απο την Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες τσίλι. Βασικά συστατικά του είναι η βιταμίνη C και Α και βεβαίως η καψαϊκίνη.
Το μαύρο πιπέρι είναι ουσιαστικά το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές όλης της Ασίας και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ινδική, Κινεζική και Ιαπωνική κουζίνα. Το πιπέρι είναι το μπαχαρικό που, όταν ήρθε στην Ευρώπη από την Ινδία, άλλαξε την κουζίνα του Δυτικού κόσμου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Το αναφέρει και ο Ιπποκράτης σαν ένα καλό θεραπευτικό συστατικό των φαρμάκων που χρησιμοποιούσαν "στην Ανατολή". Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά και χρησιμοποιείται καθημερινά παγκοσμίως στη διαδικασία του μαγειρέματος. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οφείλονται στην πιπερίνη και την κουρκουμίνη. Προέρχεται από τους καρπούς του φυτού piper nigrum είναι μικρά σφαιρίδια που εκφύονται πολλά μαζί σαν τσαμπί. Αρχικά έχουν πράσινο χρώμα, αλλά αργότερα κοκκινίζουν. Μαζεύονται λίγο πρίν ωριμάσουν και απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν, οπότε αφυδατώνονται και ζαρώνουν, ενώ ταυτόχρονα