Το άρωμα και η γεύση του μας φέρνει στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Το γαρύφαλλο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φαρμακευτικά μπαχαρικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη θεραπεία του πεπτικού και αναπνευστικών παθήσεων. Σήμερα το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και συνδυάζεται τέλεια με κανέλα, τζίντζερ κουρκουμά και χυμό πορτοκάλι.
Το άρωμα και η γεύση του μας φέρνει στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Το γαρύφαλλο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φαρμακευτικά μπαχαρικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη θεραπεία του πεπτικού και αναπνευστικών παθήσεων. Σήμερα το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και συνδυάζεται τέλεια με κανέλα, τζίντζερ κουρκουμά και χυμό πορτοκάλι.
Ο Γλυκάνισος είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά μπαχαρικά που χρησιμοποιείται όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στην ιατρική. Έχει παρόμοια γεύση με το μάραθο, το εστραγκόν και τη γλυκόριζα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα σε αρωματικές σαλάτες. Το έλαιο γλυκάνισου δίνει γεύση σε αλκοολούχα και μη ποτά. Ο γλυκάνισος ευδοκιμεί καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα, ελαφριά, πλούσια, ελαφρώς ξηρά, αργιλώδη εδάφη καλά εκτεθειμένα στον ήλιο.
Το Κάρδαμο ή Καρδάμωμο ή Κακουλέ είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο μετά το Σαφράν και τη Βανίλια. Τριμμένο συνδυάζεται με το μαχλέπι και τη μαστίχα Χίου για συνταγές σε τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα. Τελευταία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και σε ιδιαίτερες συνταγές με κρεατικά.
Κανέλα της εταιρείας Ανατολία σε συσκευασία 20 γραμμαρίων. Η κανέλα με το μοναδικό της άρωμα, μπορεί να προστεθεί σε πολλές παρασκευές ή να την πασπαλίσουμε πάνω από γλυκά ή γεύματα. Επίσης, συχνά προστίθεται σε σιρόπια, προκειμένου να τα αρωματίσει. Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα μπορεί να δώσει ένα έξτρα άρωμα βάζοντας είτε ξυλάκι κανέλας είτε λίγη αλεσμένη στα γεύματά μας και στα αφεψήματα.
Η κανέλλα χρησιμοποιείται στα κοκκινιστά κρέατα, σε γλυκά, κέικ, καρυκευμένα κρασιά, ροφήματα σοκολάτας, και στην ασιατική κουζίνα στο ψάρι και στο ρύζι.
Κανέλα της εταιρείας Ανατολία σε συσκευασία 50 γραμμαρίων. Η κανέλα με το μοναδικό της άρωμα, μπορεί να προστεθεί σε πολλές παρασκευές ή να την πασπαλίσουμε πάνω από γλυκά ή γεύματα. Επίσης, συχνά προστίθεται σε σιρόπια, προκειμένου να τα αρωματίσει. Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα μπορεί να δώσει ένα έξτρα άρωμα βάζοντας είτε ξυλάκι κανέλας είτε λίγη αλεσμένη στα γεύματά μας και στα αφεψήματα.
Κάρυ της εταιρείας Ανατολία σε συσκευασία 50 γραμμαρίων. Το κάρυ είναι το πιο δημοφιλές μείγμα μπαχαρικών, με προέλευση από την Ινδία. Είναι υπέροχο σε ένα τεράστιο εύρος πιάτων, όπως συνταγές πουλερικών, κρεάτων, ρυζιού αλλά και θαλασσινών. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές αυτού του μείγματος μπαχαρικών, από εντελώς ήπιο μέχρι εξαιρετικά καυτερό. Σε κάθε σπίτι στην Ινδία θα βρείτε και μια διαφορετική παραλλαγή, ανάλογα με τα διαθέσιμα μπαχαρικά της περιοχής και τις διατροφικές συνήθειες.
Το κόκκινο πιπέρι ή αλλιώς πάπρικα είναι το αλεσμένο περικάρπιο του φυτού με την λατινική ονομασία capsicum annum. Το φυτό φθάνει τα 60 εκ. ύψος, έχει πλατειά φύλλα, κίτρινα άνθη και μακρόστενο καρπό κόκκινου χρώματος και μήκους περίπου 10 εκ. Οι καρποί αυτοί αποξηραίνονται και αλέθονται δίνοντας το κόκκινο πιπερι.
Κόκκινο πιπέρι καυτερό ή Capsicum annum. Είναι το γνωστό τσίλι, αλεσμένη καυτερή πιπεριά σε σκόνη. Η καταγωγή του είναι απο την Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες τσίλι. Βασικά συστατικά του είναι η βιταμίνη C και Α και βεβαίως η καψαϊκίνη.
Είναι ένα γλυκό και παράλληλα πικάντικο και λίγο πιπεράτο μπαχαρικό που δίνει γεύση και «δένει» τα μίγματα διαφόρων συνδυασμών μπαχαρικών. Χρησιμοποιείται ολόκληρο καθώς οι σπόροι του είναι μαλακοί και τρίβονται εύκολα ή και τριμμένο. Κατάλληλο για σνίτσελ, σούπες, λαχανικά, σαλάτες, σε ψωμί και μπισκότα.
Το κουκουνάρι είναι ένα ξηρός καρπός με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιος σε απαραίτητα ω3 λιπαρά, φυτικές ίνες, καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος. Περιέχει τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Β και δεν περιέχει γλουτένη.
Η μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη του δέντρου pistacia lentiscus, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου. Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση με ευεργετικά αποτελέσματα στη στοματική υγιεινή, τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την περιποίηση του δέρματος. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών, την ποτοποιία, τη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
Η μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη του δέντρου pistacia lentiscus, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου. Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση με ευεργετικά αποτελέσματα στη στοματική υγιεινή, τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την περιποίηση του δέρματος. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών, την ποτοποιία, τη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
Το Μαχλέπι είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό μπαχαρικό με χαρακτηριστικό και πολύ οικείο άρωμα. Αποτελεί μαζί με το Κακουλέ και τη Μαστίχα Χίου τα βασικά μπαχαρικά για να αρωματίσουμε τα τσουρέκια. Προέρχεται από το εσωτερικό ενός μικρού μαύρου αγριοκέρασου που καλλιεργείται κυρίως στην Τουρκία και τη Συρία. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη ζαχαροπλαστική σε μορφή σκόνης αλλά διατίθεται στην αγορά και σε σπυρί για να σπαστεί λίγο πριν τη χρήση και να προσφέρει ακόμα πιο πλούσιο άρωμα.
Μοσχοκάρυδο της εταιρείας Ανατολία σε συσκευασία 20 γραμμαρίων. Το μοσχοκάρυδο μπορεί να συντροφεύσει επάξια,τόσο αλμυρές, όσο και γλυκές συνταγές. Ένα πολύτιμο μπαχαρικό, δημοφιλές σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Το μοσχοκάρυδο έχει φρέσκο, πλούσιο άρωμα και μιία ζεστή ξυλώδη και πικάντικη, γλυκόπικρη γεύση με νότες γαρύφαλλου. Όταν χρησιμοποιείται σε κέικ, ψωμιά, αρτοσκευάσματα, πιάτα με φρούτα και πίτες, συνδυάζεται καλά με τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο. Όταν χρησιμοποιείται σε αρνί, πρόβειο κρέας, στιφάδο, κοκκινιστό κρέας, κιμά, σπανάκι, μοσχάρι, συνταγές λαχανικών, πουρέ πατάτας και σάλτσες ζυμαρικών, συνδυάζεται καλά με κύμινο, κόλιανδρο, πιπέρι και θυμάρι.
Μοσχοκάρυδο της εταιρείας Ανατολία. Το μοσχοκάρυδο μπορεί να συντροφεύσει επάξια,τόσο αλμυρές, όσο και γλυκές συνταγές. Ένα πολύτιμο μπαχαρικό, δημοφιλές σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Το μοσχοκάρυδο έχει φρέσκο, πλούσιο άρωμα και μιία ζεστή ξυλώδη και πικάντικη, γλυκόπικρη γεύση με νότες γαρύφαλλου. Όταν χρησιμοποιείται σε κέικ, ψωμιά, αρτοσκευάσματα, πιάτα με φρούτα και πίτες, συνδυάζεται καλά με τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο. Όταν χρησιμοποιείται σε αρνί, πρόβειο κρέας, στιφάδο, κοκκινιστό κρέας, κιμά, σπανάκι, μοσχάρι, συνταγές λαχανικών, πουρέ πατάτας και σάλτσες ζυμαρικών, συνδυάζεται καλά με κύμινο, κόλιανδρο, πιπέρι και θυμάρι.
Ονομάζεται μπαχάρι γιατί το άρωμά του θυμίζει συνδυασμό διαφόρων μπαχαρικών (κανέλλας, μοσχοκάρυδου και γαρύφαλλου). Το μπαχάρι πρέπει να το τρίψουμε τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε για να γευτούμε όλη του τη γεύση και για να απολαύσουμε το μυστηριώδες άρωμά του, που θυμίζει μασχοκάρυδο, κανέλα και γαρίφαλο. Το μπαχάρι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.