Το όξινο ανθρακικό νάτριο ή διττανθρακικό νάτριο είναι η μαγειρική σόδα, που στην ουσία είναι μια χημική ένωση ενός κατιόν νατρίου και ενός ανιόν διττανθρακικού. Η μαγειρική σόδα πωλείται στην αγορά ως μια λεπτή άσπρη ουσία σε σκόνη, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι ένα κρυσταλλικό στερεό. Θεωρείται μονονάτριο (περιέχει μόνο ένα άτομο νατρίου) και έχει ελαφριά αλκαλική περιεκτικότητα. Το εν λόγω προϊόν έχει πολλές χρήσεις
Η αμμωνία είναι χημική ένωση που περιέχει άζωτο και υδρογόνο. Είναι καυστική, έχει κρυσταλλική μορφή (σαν λευκή ζάχαρη), λευκό χρώμα και η μυρωδιά της είναι χαρακτηριστική, έντονη και διαπεραστική που όταν την εισπνέουμε σκέτη, είναι ενοχλητική, μας προκαλεί βήχα. Η αμμωνία χρησιμοποιείται από την βιομηχανία τροφίμων, στην ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιϊα ως διογκωτικό μέσο σε ζύμες και ενεργοποιείται όταν θερμαίνεται και συμπεριφέρεται όπως η σόδα και το baking powder. Η ενοχλητική οσμή της εξαφανίζεται μετά το ψήσιμο των εδεσμάτων μας. Μία ελάχιστη ποσότητά της αρκεί ( 1/2 κ.γ) για να κάνει τις γλυκές γαστρονομικές δημιουιργίες μας νόστιμες και τραγανές. πχ. οι περισσότερες συνταγές για πασχαλινά κουλούρια απαιτούν αμμωνία.