Η ελιά Καλαμών είναι μια από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα και άλλα μέρη της Μεσογείου. Στη νεότερη εποχή καλλιεργείται και σε άλλα μέρη, όπως η Νότια Αμερική. Είναι εξαιρετική ως βρώσιμη (επιτραπέζια) αλλά και για παραγωγή ελαιολάδου.
Οι ελιές μπορούν να σερβιριστούν με ποτά, να χρησιμοποιηθούν λιωμένες σαν πάστα μαζί με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένες ως προσθήκη σε σαλάτες, σε ζυμαρικά ή να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό στην πίτσα.